Färger, layout & fotoböcker

Till en fotobok kan det vara bra att tänka på detaljarbetet – detta för att få en professionell helhetskänsla på boken. Här går vi igenom hur du kan arbeta med färg i våra verktyg, samt tipsar vi om några bra resurser du kan använda dig av.

I exemplet, som för visso ser helt okej ut, ska vi nu göra lite ändringar.
Det behövs lite mer kontrast till texten på den röda bakgrunden, och eftersom vi inte har så mycket svart i uppslaget gör vi den vit.

Färger Layout Fotobok

 

Ändra färg på text

Dubbelklicka för att markera texten. Med texten markerad, gå till den högra panelen och den lilla färgrutan, välj vit

Färger Layout Fotobok

Ändra bakgrundsfärg

Gå till den högra panelen, klicka på fliken längs till höger, sedan på färgrutan och till sist på ”Annan”. I dialogruta kan du klicka och dra tills du hittar en färg som passar. Alternativt skriver du in RGB-värden. Om du hittar en färg som du kommer att vilja använda flera gånger, spara den då genom att klick ”Lägg till…”

Färger Layout Fotobok Färger Layout Fotobok Färger Layout Fotobok

 

Dela upp grupperade objekt, ändra färg och transparens

Nu vill vi ändra färgen på rutorna bakom texterna – men de är grupperade och måste först låsas upp (det är alltså två objekt. Vill du skapa egna textrutor kan det vara en god idé att skapa en textruta för att sedan sätta bakgrundsfärgen på själva textrutan – då slipper du ha två objekt att jobba med). Klick en gång för att markera, högerklicka sedan och välj ”Dela upp”. Markera rutan under texten och gör enligt tidigare anvisningar. Du kan även minska eller öka transparensen.

Färger Layout Fotobok Färger Layout Fotobok Färger Layout Fotobok

 

Centrera text i textrutor

Dubbelklicka på texten för att markera. Går längst ned i panelen till höger. Nedan ser du exempel på hur inställningarna kan se ut. Det enklaste är att testa sig fram. Försök sedan att vara konsekvent.

Färger Layout Fotobok Färger Layout Fotobok

 

Kantlinjer och skuggeffekter

För att lägga till kantlinjer på objekt, bild- och textrutor etc. markera, gå till första fliken i högerpanelen och kryssa i rutan ”Kantlinje”. Ändra tjocklek och färg efter smak.
Gör likadant för att lägga till skugga, här bör du leka lite med inställningarna för att ändra storleken och styrkan på skuggan. Det är oftast snyggast om skuggan inte är allt för kraftig.

Färger Layout Fotobok Färger Layout Fotobok Färger Layout Fotobok

 

Flytta och justera objekt

Nu är vi nästan klara, vi ska bara flytta runt lite och göra ett sista lyft till sidan. Vi vill lägga alla småbilder längst ned på rad och flytta den ena textrutan till den andra sidan och göra den andra textrutan lite större. Börja med att markera två av bilderna, högerklicka och välja ”Justera / skapa mellanrum” + ”Justera underkant”. Markera den stora högra bilden samt den bild vi vill flytta, högerklicka och välj igen ”Justera / skapa mellanrum” och sedan ”Justera högerkant”.

Färger Layout Fotobok Färger Layout Fotobok

Markera sedan textrutan och dra den till den högra sidan. Ta tag i den gröna pluppen för att vrida.

Färger Layout Fotobok

Markera sedan den andra textrutan och dra i de nedre blåa plupparna för att göra den något större. Du kan aktivera rutnätet för att underlätta justeringen. I den översta menyn, klicka Visa -> Rutnät.
Färger Layout Fotobok

Färger Layout Fotobok

 

Det sista vi gör är att ändra tillbaka till vit bakgrund. Nu är vi nöjda!

Färger Layout Fotobok

Hoppas guiden är till hjälp och att du fått lite tips och idéer.

 

Här kan du läsa om färger, layout och övriga trycksaker.

Här är några trevliga verktyg för att skapa färgpaletter

Kuler
Color Scheme Designer
Color Thief

Postat av Kategori Fotoböcker | Guider | Inspiration juni 2014

Att dela är roligt...Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone