Fotobokstips

Fotobokstips

 

Förberedelse, ett av de viktigaste momenten!

Om du gör ett bra förarbete, dvs, lägger dina bilder i olika mappar efter olika kategorier i din bok, då gör du det mycket lättare för dig när du väl ska bygga boken. Du kan ladda in bilderna som mappar vilket gör det hela betydligt mer överskådligt. Ett annat knep är att döpa filerna efter datum eller numrerade efter den ordning man vill att de ska ligga i boken. Detta i kombination med att man bestämt och tittat igenom den produkttyp/tema man ska utgå från är ypperligt för att sedan utnyttja Autoflöde-funktionen..

mappar

Autoflöde

Funktionen autoflöde använder befintliga sidmallar för att skapa ett automatiserat bildflöde på sidorna, den fungerar inte utan sidmallar. Det är viktigt att gå igenom och granska samtliga sidor i projektet efter att man använt autoflöde, eftersom vissa bilder kommer att beskäras.

Funktionen kan användas på två sätt:

1. Om man använder sig av en produkt med förgjorda sidor så kommer autoflöde att ta de bilder som finns i bildlistan i den ordning de sorterats och placera ut dem på sidorna, tills antingen bilderna eller sidorna tar slut. Funktionen försöker att placera bilderna efter orientering i den mån det går.

2. Om man använder en produkt med tomam sidor men med sparade sidmallar så kommer funktionen att räkna antalet bilder i bildlistan, därefter beräknar den vilka mallar som kan användas för att försöka få plats med alla bilder på de sidor som finns i boken. Sedan slumpar den ut de mallarna på sidorna för att skapa en variation bland uppslagen.

Autoflöde är att smidigt verktyg för att skapa en bok väldigt snabbt!

autoflode

Rutnätet

Börja alltid med att ställa in rutnätet (grid), det gör du under menyn ”Visa”. 10 mm mellan huvudnätet och 4 linjer mellan dem känns lagom att arbeta med. Väljer du röd färg så syns rutorna bra, men du kan välja den färg som passar dig.

Det värde du anger här är även det avstånd dina bilder flyttas med piltangenterna. Det vill säga 10/4 = 2,5. Alltså kommer bilden att flyttas 2,5 mm i önskad riktning med varje knapptryckning. Observera att detta bara fungerar med rutnätet synligt.

Du kan välja att visa rutnätet hela tiden eller bara när du rör ett objekt på sidan, det ställer du in under ”visa/rutnät”.

Alternativet ”lås placering” innebär att bilderna ”snappar” eller fäster sig på plats mot rutnätet.

Bild- eller textboxen snappar alltid på ovan- och vänsterkanten.

rutor

Lås till sidartiklar

Under menyn ”Visa” finns även ett alternativ som heter ”Lås placering till sidartiklar”, detta innebär att en artikel även snappar mot andra artiklar. Det kan vara väldigt användbart när man vill få två objekt att ligga kloss an mot varandra.

snap

Linjalerna

En viktig funktion är linjalerna som gör att du kan dra in hjälplinjer för att enklare ”snappa” din bildbox eller textbox mot, allt för att få ett proffsigt resultat.

Alternativet ”lås placering” innebär att bilderna snappar sig på plats mot hjälplinjerna.

Den röda linjen i ytterkanten på varje sida visar ”säkerhetsmarginalen” och du ska inte lägga viktig information utanför den för då kan den beskäras i vår skärsmån (såvida du inte önskar utfallande bild, för då ska bilden gå utanför kanten)

linjaler
Markera flera objekt

Välj flera objekt genom att hålla ned ”Shift” och klicka på de objekt du vill markera.

mellan
Justera objekt

Med flera objekt markerade så kan du enkelt justera dem i förhållande till varandra. Detta underlättar väldigt när man vill få raka linjer och marginaler i sin layout.

Du kan justera objekten på flera olika sätt, till exempel ”Justera överkant”. Testa runt och se vad som händer så att du blir bekväm med funktionen.

justera objekt

Ett annat sätt att granska och justera objektens placering är via ”linjalfliken”, där kontrollerar du enkelt ett eller flera objekts x- och y-kordinater.

linjalfliken
Mellanrum

På ett mycket enkelt och exakt sätt kan du placera framförallt bilder så att de får samma mellanrum mellan bilderna.

Då markerar du två bilder, högerklickar på någon av dem, väljer ”justera/skapa mellanrum” och därefter ”skapa mellanrum mellan artiklar…”. Det kan du göra både vertikalt och horisontellt.

mellan

Byt bild

Om du håller vänster musknapp nere några sekunder över en bild så får du en miniatyr som du kan dra till en annan bildbox. Då byter du innehållet i dessa boxar.

flytta

Flytta bild i box

Om du håller musen över en bild och håller ned ”Alt” på tangentbordet så blir muspekaren till en hand och du kan nu dra runt bilden i sin box.

flytta_bild

Skala och beskär

Genom att dubbelklicka på din bild så får du upp bilden i en ny ruta där du kan beskära din bild proportionellt. Om du önskar andra proportioner så måste du först ändra bildboxens sidor.

scale

Spara sidmallar

Om du skapat sidor med flera bilder, kanske med exakta mått och linjerade kanter, då kan du lätt spara mallen för att använda den på flera andra sidor-

sidmall

Lägga till och ta bort sidor

Genom menyn ”Sida” kan du enkelt lägga till och ta bort sidor ur ditt projekt. Notera att olika format endast kan beställas i olika jämna intervall, detta framgår när man lägger till eller tar bort sidor.
Infoga lägger till sidor före det markerade uppslaget
Lägg till lägger till sidor i slutet av boken
Duplicera skapar en kopia av markerat uppslag
Ta bort raderar markerat uppslag

Hård pärm minsta antal sidor 24
Hård pärm högsta antal sidor 200
Mjuk pärm minsta antal sidor 24
Mjuk pärm högsta antal sidor 100

sidor

Omdisponera uppslag

Under ”sida/omdisponera sidor…” kan du fritt flytta dina uppslag till annan plats i boken.

omdisp

Utfall / skärsmån / bleed

Sidorna i våra böcker har två millimeters utfall, detta markeras med en röd linje på sidorna. Utfallet är den del av sidan som sedan skärs bort i produktionen. Utanför denna markering lägger man bara bilder eller annan grafik som skall gå ända ut till kanten av boken.

God praxis är även att lämna några millimeters marginal utöver detta för objekt som man inte vill skall riskera att beskäras eller hamna för nära kanten. Nedskärningen av slutprodukten kan variera något inom små marginaler.

Vi har skapat ett produktionssätt som alltid försöker att ”stjäla” så lite som möjligt av bilder som läggs över kanten på ett uppslag, eller utfallande in mot mitten av boken. Men viss beskärning kan alltid ske mot mitten, det ligger i böckers natur så att säga.

bleed_02
bleed_01

Korrektur och förhandagranskning

För att veta att din bok kommer att levereras till dig precis som du har tänkt dig så bör man alltid förhandsgranska sitt projekt innan man beställer.

Som produkten ser ut i korrektur kommer den att tryckas!

För ett enklare korrektur på skärmen klicka på korrekturknappen.

För ett något mer avancerat korrektur kan man välja menyn ”Fil/Skapa korrektur”

korrektur_01
korrektur_02

Byta produkt

Om man av någon anledning sitter med ett påbörjat projekt och kommer på att man vill byta produkt, så kan man göra detta genom att klicka på ”Byt produkt”.

Till exempel kanske man vill ha omslag till sin hårda pärm men valt utan.

Observera att man endast kan byta produkt inom samma proportioner, det vill säga från fyrkantig till fyrkantig, eller från liggande till liggande format.

bytprodukt

Byta färg på hård pärm

Man kan välja att byta färg på våra hårda pärmar.

Observera att man väljer detta i kassan när man beställer sin bok.

bytfarg_02

 

Postat av Kategori juni 2014

Att dela är roligt...Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone